24 listopada uczniowie klas drugich i trzecich wybrali się na wycieczkę do fabryki czekolady w Krakowie. Jednak czym jest wizyta w Krakowie bez wcześniejszego spotkania ze smokiem wawelskim i wizyty w Sukiennicach! Udało się też poczuć magię świąt na jarmarku bożonarodzeniowym.

Po zakupie pamiątek udaliśmy się do głównego celu naszej podróży: do miejsca, gdzie każdy, mały i duży będzie zadowolony – do manufaktury czekolady. Wszyscy uczniowie – przed rozpoczęciem warsztatów – musieli włożyć białe fartuchy i czepki na głowę. Na początku spotkania dzieci obejrzały film o produkcji czekolady i plantacji kakaowca. Uczniowie dowiedzieli się w jaki sposób produkuje się czekoladę oraz zobaczyli na własne oczy owoc kakaowca. Po emisji każda poprawna odpowiedź na pytanie dotycząca treści filmu nagradzana była czekoladką białą, mleczną lub deserową. Po części teoretycznej przyszedł czas na własnoręcznie wykonanie słodkości.

Najpierw temperowali czekoladę (chodzi o hartowanie czekolady, czyli naprzemienne podgrzewanie i schładzanie jej do ściśle określonych temperatur, żeby miała odpowiednią konsystencję, połysk i kruchość), po czym zabrali się za produkcję własnych czekoladowych smoków oraz ozdabianie czekoladą i innymi dodatkami pralin o różnych smakach. Następnie każdy z uczniów wykonał własnoręcznie czekoladę.

Na koniec warsztatów każdy mógł zabrać ze sobą wykonane przez siebie czekoladowe specjały. Jedno jest pewne: ta słodka wycieczka i intensywny zapach czekolady na długo zostaną w naszej pamięci.

Joanna Migdał







fa1.jpg fa1a.jpg fa1b.jpg

fa1ba.jpg fa1bb.jpg fa1cc.jpg

fa2a.jpg fa2aa.jpg fa2aaa.jpg

fa2ab.jpg fa2aba.jpg fa2abaa.jpg

fa2abb.jpg fa2b.jpg fa2c.jpg

fa2cc.jpg fa2d.jpg fa2e.jpg

fa3a.jpg fa3c.jpg fa4a.jpg

fa4b.jpg fa4d.jpg fa4e.jpg

fa5.jpg fa6.jpg g1.jpg

g2.jpg g3.jpg g3a.jpg

g3b.jpg g4.jpg g4a.jpg

g4b.jpg g5.jpg g6.jpg